Wet Verbetering Poortwachter, wanneer moet wat?
Een vraag die wij regelmatig krijgen is: hoe zit dan nu precies met die Wet Verbetering Poortwachter?
Als een van uw medewerkers langer dan 6 weken ziek is, komt de Wet Verbetering Poortwachter om de hoek kijken. Kort samengevat komt deze wet erop neer dat u en uw medewerker er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat uw medewerker gezond aan het werk kan blijven. Doel is om het ziekteverzuim zo kort mogelijk te houden.
Bij een gebroken been is de afwezigheid redelijk in te schatten. Of uw regelt bijvoorbeeld met uw medewerker dat hij of zij een aantal taken thuis kan doen of u zorgt voor vervoer naar kantoor als dat nodig is.
Bij een chronische aandoening is dat lastiger in te schatten. In het begin komt er veel op uw medewerker af. De consequenties van de aandoening zijn nog niet te overzien voor uw medewerker en het is voor uw medewerker ook nog onduidelijk hoe hij of zij daar slim mee om kan gaan. Dat vergt tijd en ondersteuning.
De kans is groot dat het verzuim of gedeeltelijke verzuim langer dan 6 weken in beslag neemt. Het belangrijkste is dat u met elkaar in gesprek gaat om te bespreken wat kan en wat (nog) niet kan aan werkzaamheden en hoe u dat gaat opbouwen. Na 6 weken heeft uw medewerker een gesprek met de bedrijfsarts die hierover ook adviezen kan geven. Zo maakt u samen een plan van aanpak.
Om in de gaten te houden welke stappen op welk moment nodig zijn, staat op de website van het UWV een persoonlijk stappenplan. Er is een persoonlijk stappenplan voor uw medewerker en een voor u als werkgever. Vul de datum van de eerste ziektedag in en de stappen verschijnen in beeld met de bijbehorende data. Zo kunnen u en uw medewerker snel en overzichtelijk zien wat er wettelijk van u gevraagd wordt.
Het belangrijkste is echter dat u samen naar mogelijkheden zoekt hoe u uw medewerker gezond aan het werk houdt.