Ondersteuning voor werknemers
Voor mensen die in loondienst werken en te maken krijgen met een chronische aandoening of ziekte en moeite hebben hun werk met hun gezondheidsklachten te combineren.
Herkent u de volgende situaties?
- Uw klachten maken u onzeker. U hoofd wil van alles maar uw lichaam strubbelt tegen. Uw lichaam laat u dikwijls in de steek en u weet niet meer waar u aan toe bent. U hebt geen idee wat u nu wel en niet aankan. Uw vertrouwen in uw lijf neemt af en u piekert u suf over hoe het nu verder moet.
- U hebt veel pijn en dat kost u erg veel energie. U bent bang dat u zaken beschadigt of nog meer pijn krijgt. U onderneemt daardoor weinig en hebt het gevoel steeds minder te kunnen. U voelt u eenzaam en er alleen voor komen te staan. De relatie met uw werkgever en uw collega’s staat onder druk. Irritaties en onbegrip nemen toe.
- Op het werk gaat het steeds slechter en u meldt u regelmatig ziek. Uw baas wil dat u weer aan het werk gaat terwijl dat (nog) niet lukt. Toch wilt u ook graag aan het werk maar u weet niet hoe.
- U hebt geen idee meer hoe u op uw werk duidelijk kunt maken wat er aan de hand is en waarom u bijvoorbeeld de ene dag meer kunt dan de andere. Hierdoor nemen spanning en stress toe waardoor u sneller geïrriteerd raakt, gaat piekeren en uw gezondheidsklachten toenemen.
- U kampt met vermoeidheid en weinig energie. U hebt het gevoel dat u van niks doen of eenvoudige dagelijkse dingen, zoals aankleden, al moe wordt. Veel slapen helpt ook niet. En als u dan eens een ‘goede’ dag hebt, bent u zo blij dat u zoveel activiteiten doet waardoor u het de dag daarna weer moet bezuren. U raakt hier gefrustreerd van of u krijgt last van depressieve gevoelens.
Resultaten
- U hebt meer energie waardoor u weer plezier hebt in uw werk. U weet wat u nodig hebt om prettig te functioneren. Ook in hectische situaties. Hierdoor hebt u minder last van uw pijn- of vermoeidheidsklachten.
- U hebt geen last meer van frustraties over uw gezondheidsproblemen. U stopt met uzelf over de kling te jagen. U weet waar uw grenzen liggen en zegt nu op prettige manier ‘nee’.
- Grenzen stellen is geen punt meer voor u. U weet ermee te spelen en uw omgeving te vertellen wat u wel kunt. U weet wanneer u in actie moet komen en wanneer u juist beter even een pas op de plaats kan maken.
- U weet wat u nodig hebt om gezond aan het werk te blijven, hoe u uw leidinggevende, bedrijfsarts en collega’s informeert, met hen communiceert en om ondersteuning vraagt waar nodig. U bent de regisseur.
- U weet hoe u met onbegrip van uw omgeving, privé of op het werk, om kunt gaan. Onbegrip zit u niet meer in de weg. U weet aan te geven wat er aan de hand is en hoe zij u kunnen ondersteunen.
Werkwijze
Na een kennismakingsgesprek bekijken we samen wat voor u het beste werkt op een manier die bij u past. Dit kan een individueel programma, een (online) training, workshop of begeleiding op de werkplek zijn. Wij begeleiden u het liefst zo snel mogelijk nadat u contact heeft gehad met de bedrijfsarts. Ook als de diagnose nog niet is gesteld maar u al wel kampt met langdurige gezondheidsklachten, bent u ook voor begeleiding bij ons aan het goede adres.
Aan de hand van een uitgekiend begeleidingsprogramma bekijken we hoe u met veranderingen en uw gezondheid omgaat, hoe het u belemmert in uw werk en welke oplossingen en mogelijkheden voor u de beste zijn.
In de begeleiding komen de volgende zaken aan de orde.
- Wat is er veranderd in uw leven door de gezondheidsklachten
- Hoe krijgt u meer energie en hoe gaat u met uw energie om, op het werk en in uw privéleven
- Hoe neemt u de touwtjes weer in handen
- Hoe combineert u uw gezondheidsklachten met uw werk. U weet op welke manieren u dit kunt realiseren.
Nazorg
Onze begeleiding is duidelijk, praktisch en doelgericht. Hierdoor bent u weer de schipper aan het roer en maakt u keuzes die het beste bij u passen. Wij schenken na afloop van onze begeleiding extra aandacht aan de nazorg, zodat u ook ondersteuning heeft als u gaandeweg tegen knelpunten aanloopt. U staat er niet alleen voor.